Det enkla köket

  • Det enkla köket startsida
  • Innehållsförteckning
  • Tre grönsaker – vinter och vår
  • Tre grönsaker i grön variation
  • Vita bönor - och svarta
  • Rättvisa åt den goda kålroten!
  • Grön lök och andra lökar i gröna rätter
  • Gröna bönor med spenat från klassisk grund
  • Jordärtskocka ger smak åt gröna ärter
  • Maskros kan vara en välsignelse – i köket
  • Goda moroten
  • Potatisgratängen som månar om potatisen
  • Smöret som gör skillnad
  • Äpplet som smaksätter sig själv
  • Syrad kål och syrade gurkor, klassiska inslag i östeuropeiskt kök
  • Rainers sallad med vaxbönor och tomat
  • Gröna bönor, goda enkla rätter
  • Vaxbönor – ett alldeles särskilt slag av bönor
  • Envar sin egen äggkokare
  • Italiensk minestrone i vintertid
  • Låg värme är fint för fisk
  • Vitkål, rödkål, kålrot, det enkla är det sköna värt
  • Notariens bönor – i vardagslag och på söndagarna
  • Gråärt – traditionell baljväxt som åter lockar
  • Skördefest med naturella bruna bönor – nu finns sådana bönor på burk!
  • Sommarens överflöd av squash – lagad som siciliansk caponata
  • Gurkört har delikata blad
  • På Gyllene Ankaret serverar man säsongens sallad
  • Trädgårdsmålla blir ljuvaste spenat
  • Trädgårdssyra – fransk favorit som ger glädje år efter år
  • Fyllig fil, krämig och god, är en tillgång i köket
  • God vitkål blir enkelt till grönsaksrätt
  • Fräsiga rotsaker i sallad
  • Morötter med rosmarin och vitlök
  • Bräsera kött i ugnen är behändigt och ger god smak
  • Kålrot – grönsak värd att förvalta
  • Goda gryn – ta vara på sädsmaken
  • Bruna bönor – utan sött och utan surt
  • Mangold har också stjälkar
  • Vår, sommar, höst är goda tider för nässlor
  • Maskrosen frodig och stor – än är det härlig maskrostid!
  • Maskrosen liten och nätt – nu börjar härlig maskrostid!
  • Kål, kålrot och morot – samspelar fint i bräserad rätt
  • Hemlagad soffritto ger soppa som är alltigenom äkta vara
  • Klassisk soffritto plus några potatisar ger prima italiensk soppa
  • Blötlägga är hela hemligheten
  • Soffritto – med alla de aromatiska grönsakerna och örterna (såklart)
  • Soffritto – öppnar en dörr till italienskt kök
  • Den mest franska av alla franska vardagssoppor – eller när potatis- och purjosoppan kom till Sverige
  • Mangold: stort grönt blad som är god italiensk bekantskap
  • Pumpa, bruna bönor, cikoria – skördefest på Öland
  • Äppeltid – på 1800-talet
  • En doft av korn – eller pärlgrynet mitt
  • Rädisa i öst och väst
  • Blötlagd böna - kulinariskt val
  • Vårliga kryddiga örter från trädgård och äng
  • Avsmaka vårens gröna blad
  • En handfull gröna blad om våren
  • Gröna bönor på klassiskt vis
  • GRUNDRECEPT
    • Grundrecept 1 sofritto
    • Grundrecept 2 Bräserad kål, kålrot, morot
    • Grundrecept 4 Fransk potatissallad
  • GRUNDER & RECEPT
    • Blötlägga och koka baljväxter
    • Koka baljväxter i lite vatten
  • Svenska kokböcker
  • Länkar till kokböcker

Det enkla köket

Sidan är under uppbyggnad ...





Grundrecept 1
Sofritto

Grundrecept 2 Bräserad kål, kålrot, morot

Grundrecept 4 Fransk potatissallad

Tillbaka till startsida