© Maja-Lisa Perby
Morötter med rosmarin och vitlök
Bland Langhes hav av kullar, i den del som kallas Alta Langhe, nästan på krönet av en rundad kulle, ligger ett litet familjehotell där man lagar mat enligt traktens tradition.
Deras pastakuddar är utsökta, likaså de morötter som serveras på generöst fat: knubbigt skurna morötter, gyllenglansiga av olivolja, smaken kröns av rosmarin – små kvistar som bångstyrigt tittar fram än här än där – och vitlök i tvärsöver delade klyftor.
– Det är våra egna morötter, berättade en kvinna i familjen första gången vi besökte restaurangen, vi odlar dem själva och förvarar dem i sand.
Med goda morötter, med tillgång till en planta rosmarin i god växtkraft och vitlök vald med omsorg, blir morötter lagade på detta sätt utmärkta också hos oss. I en handvändning tar man steget från kokt grönsak till grönsaksrätt.
Tillagning. Skär morötter i någotsånär stadiga slantar. Koka dem lite i underkant i (lättsaltat) vatten som knappt täcker. Värm lite olivolja i en panna – värmen ska vara låg. Lägg i små kvistar rosmarin och halverade vitlöksklyftor, lägg i de avrunna morötterna, låt puttra tillsammans några minuter, rör runt då och då.
Servering. Dessa morötter kan gärna få stå i centrum men kan också serveras ”som grönsak” tillsammans med en huvudrätt. De blir till en bra måltid tillsammans med kokt potatis eller gryn med god sädsmak och med bräserat kött (gärna av vilt) alternativt fårost eller kvarg. De passar bra tillsammans med pasta, gärna tagliatelle eller med gott ris, arborio är ett italienskt val; så får man en lätt måltid.
----------------
Langhe är en del av den italienska regionen Piemonte
Grönsaker under lång säsong – och om att bygga upp en måltid kring en grönsaksrätt:
2010:02 Kålrot – grönsak värd att förvalta
2010:06 God vitkål blir enkelt till grönsaksrätt
2009:17 Smaksätt varsamt, så kommer rödkålens goda smak till sin rätt
2009:04 Kål, kålrot och morot – samspelar fint i bräserad rätt
2010:01 Goda gryn – ta vara på sädsmaken
Fler rätter med rödkål, vitkål, grönkål:
2009:01 Blötlägga bönor över en dag och en natt – hela hemligheten för att få dem lättsmälta!
© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt