Enkla köket 9 mar 2012
© Maja-Lisa Perby
Äldre svenskspråkiga kokböcker
* Digitaliserade kokböcker – samlingar:
Digitaliserade rariteter från Kokboksmuseet - Örebro universitet
Ett par hundra av böckerna i Tore Wretmans bibliotek är tillgängliga i elektronisk form. Direktlänkar till enskilda kokböcker i Tore Wretmans bibliotek, se nedan.
Rara böcker vid Umeå Universitetsbibliotek: kokböcker
Ett tjugotal kokböcker. Om enskilda kokböcker bland Umeå UB:s rariteter, se nedan.
* Kokböcker med särskild inriktning mot det enkla köket:
Adriana Hollberg: Husmanskost 1865 – Tore Wretmans bibliotek
Adriana Hollberg: Husmanskost, 9:e uppl 1896 – Tore Wretmans bibliotek
Adriana Hollberg: Husmanskost, 9:e uppl 1896 – projekt Runeberg
Fortsättningen på titeln: en hjelpreda för sparsamma husmödrar.
Projekt Runebergs version är sökbar; man har också tillgång till de scannade boksidorna.
Tore Wretmans bibliotek återger de scannade boksidorna.
Register 1:a upplagan på file 204
Register 9:e upplagan på sidan 246-253 i boken (file 250-257)
Lotten Lagerstedt: Kokbok för skolkök och enklare matlagning 1892 – Tore Wretmans bibliotek
Innehåll file 4-9
Lotten Lagerstedt: Lilla kokboken, hjälpreda vid enkel matlagning 1909 – Tore Wretmans bibliotek
Innehållsförteckningar: soppor på file 42, fisk f 49, kötträtter f 55, grönsaker f 63, efterrätter f 68, gröt f 74, bakverk f 75, syltning och diverse inläggningar f 79, sjukmat f 85
Om Lotten Lagerstedt.pdf
Elisabeth Östman: Iduns kokbok 1911 – projekt Runeberg
Kokbok med rätt så vardaglig inriktning (havregrynsgröt finns med – sådana rätter saknas i 1800-talskokböcker med inriktning mot finare matlagning).
Innehållsförteckning på sidan 528, register s 529-537
Haqvin Gyllensköld: Konsten att laga mat, 2:a uppl 1957 – Tore Wretmans bibliotek
H Gyllensköld var arkitekt och matskribent. Hans kokböcker från 1950-talet och framåt är moderna klassiker.
Innehållsförteckning på file 216-219
Rara böcker vid Umeå Universitetsbibliotek: kokböcker
Anna Maria Rückersköld: Den nya och fullständiga kok-boken, 2 uppl 180.
Innehåll på blad 6. Register börjar på blad 312-313.
– Fattig mans wisthus och kök, 2 uppl 1797.
– Försök til en liten hushålls-cateches, 1800.
– En liten hushålls-bok, 1785.
Innehållsförteckning på blad 12-14.
I detta ex av boken finns också handskrivna recept med början på blad 94-95.
Anna Maria Rückersköld: Den nya och fullständiga kok-boken 1796 – Tore Wretmans bibliotek
Här ingår också – med början på file 326 – Fattig mans wisthus och kök, 1796.
Anna Maria Rückersköld: En liten hushålls-bok, 3:e uppl 1790 – Tore Wretmans bibliotek
Innehållsförteckning på file 6-8.
* Finlandssvensk kokbok
Rara böcker vid Umeå Universitetsbibliotek: kokböcker
Hilda Carger: Tant Hildas kokbok 1878
Kokbok med klassiska rätter från det finlandssvenska köket; influenser från finskt och ryskt kök.
Bokens register börjar på blad 102-103
Fler utgåvor: 3:e tillökta uppl finns i Tore Wretmans bibliotek.
* Ett urval äldre kokböcker, som regel inriktade mot det finare köket. Alla ger en god uppfattning om omhuldade råvaror, smaksättningar, tillagningssätt från 1700-talet och framåt:
Cajsa Warg: Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber, 5:e uppl 1755 – Tore Wretmans bibliotek
Innehållsförteckning på file 11-12
I Tore Wretmans bibliotek finns åtskilliga utgåvor av Cajsa Wargs kokbok!
Carolina Weltzin: Ny kokbok, 3:e uppl 1814 – Tore Wretmans bibliotek
Fortsättningen på titeln: Eller Anwisning till en myckenhet nu brukliga mat-rätters tillredande; jemte ett bihang innehållande kunskaper om hwarjehanda hushålls-rön.
Register på file 323-329
Rara böcker vid Umeå Universitetsbibliotek: kokböcker
Carolina Weltzin: Ny kokbok, 4:e uppl 1821
Rara böcker vid Umeå Universitetsbibliotek: kokböcker
Margaretha Nylander: Handbok vid den nu brukligare finare matlagningen, 6:e uppl 1835
Register börjar på blad 326-327
Margaretha Nylander: Handbok vid den nu brukligare finare matlagningen, 6:e uppl 1835 – Tore Wretmans bibliotek
Register på file 316-335
Gustafwa Björklunds kokbok, 4:e uppl 1857 – Tore Wretmans bibliotek
Register börjar på file 320.
Gustafwa Björklunds kokbok, 12:e uppl 1885 – Tore Wretmans bibliotek
Gustafwa Björklunds kokbok, 13:e uppl 1893 – Google Böcker
Dessa sena upplagor innehåller nästan dubbelt så många rätter (!) som när Gustava Björklund själv svarade för kokboken. Register över rätternas svenska namn på file 25-36 respektive sidan 26-37.
* Svensk-amerikanska kokböcker
Kokbok för Svenskarne i Amerika 1899 – projekt Runeberg
Innehållsförteckning finns först i boken.
Svensk-Amerikansk Kokbok, 1923 – Harvard University Library
* Konditorbok
Gustafva Schartau: Den fullständige konditorn, 1847 – Tore Wretmans bibliotek
Ytterligare konditorbok: Också Carl J. Grafströms Konditorn från 1892 finns i Tore Wretmans bibliotek.
Länkar till kokböcker
- Det enkla köket startsida
- Innehållsförteckning
- Tre grönsaker – vinter och vår
- Tre grönsaker i grön variation
- Vita bönor - och svarta
- Rättvisa åt den goda kålroten!
- Grön lök och andra lökar i gröna rätter
- Gröna bönor med spenat från klassisk grund
- Jordärtskocka ger smak åt gröna ärter
- Maskros kan vara en välsignelse – i köket
- Goda moroten
- Potatisgratängen som månar om potatisen
- Smöret som gör skillnad
- Äpplet som smaksätter sig själv
- Syrad kål och syrade gurkor, klassiska inslag i östeuropeiskt kök
- Rainers sallad med vaxbönor och tomat
- Gröna bönor, goda enkla rätter
- Vaxbönor – ett alldeles särskilt slag av bönor
- Envar sin egen äggkokare
- Italiensk minestrone i vintertid
- Låg värme är fint för fisk
- Vitkål, rödkål, kålrot, det enkla är det sköna värt
- Notariens bönor – i vardagslag och på söndagarna
- Gråärt – traditionell baljväxt som åter lockar
- Skördefest med naturella bruna bönor – nu finns sådana bönor på burk!
- Sommarens överflöd av squash – lagad som siciliansk caponata
- Gurkört har delikata blad
- På Gyllene Ankaret serverar man säsongens sallad
- Trädgårdsmålla blir ljuvaste spenat
- Trädgårdssyra – fransk favorit som ger glädje år efter år
- Fyllig fil, krämig och god, är en tillgång i köket
- God vitkål blir enkelt till grönsaksrätt
- Fräsiga rotsaker i sallad
- Morötter med rosmarin och vitlök
- Bräsera kött i ugnen är behändigt och ger god smak
- Kålrot – grönsak värd att förvalta
- Goda gryn – ta vara på sädsmaken
- Bruna bönor – utan sött och utan surt
- Mangold har också stjälkar
- Vår, sommar, höst är goda tider för nässlor
- Maskrosen frodig och stor – än är det härlig maskrostid!
- Maskrosen liten och nätt – nu börjar härlig maskrostid!
- Kål, kålrot och morot – samspelar fint i bräserad rätt
- Hemlagad soffritto ger soppa som är alltigenom äkta vara
- Klassisk soffritto plus några potatisar ger prima italiensk soppa
- Blötlägga är hela hemligheten
- Soffritto – med alla de aromatiska grönsakerna och örterna (såklart)
- Soffritto – öppnar en dörr till italienskt kök
- Den mest franska av alla franska vardagssoppor – eller när potatis- och purjosoppan kom till Sverige
- Mangold: stort grönt blad som är god italiensk bekantskap
- Pumpa, bruna bönor, cikoria – skördefest på Öland
- Äppeltid – på 1800-talet
- En doft av korn – eller pärlgrynet mitt
- Rädisa i öst och väst
- Blötlagd böna - kulinariskt val
- Vårliga kryddiga örter från trädgård och äng
- Avsmaka vårens gröna blad
- En handfull gröna blad om våren
- Gröna bönor på klassiskt vis
- GRUNDRECEPT
- GRUNDER & RECEPT
- Svenska kokböcker
- Länkar till kokböcker